Är det smart att jobba extra?
För studenter i Sverige idag är det ett måsta att jobba extra. Trots att 100 % och heltidsstudier betyder att man ska fokusera helt på sina studier så fungerar inte detta för många. Detta eftersom det är mycket dyrt för studenter och utan jobb blir det nästintill omöjligt att få sina studieår att gå igenom.
Det finns ett studiebidrag att ta ut, det ligger på cirka 2800 kr i månaden. Inte direkt slagkraftigt. Lånet däremot ligger på lite över 7000 kr i månaden vilket gör att en student har cirka 10 000 kr i månaden att gå runt på. Går det ihop? Jo absolut, för många fungerar det. Men alla vill inte heller ta 50 000 kr i lån för varje termin. Därför väljer många att jobba extra istället.
Kurslitteratur är otroligt dyrt. Senast jag kollade upp priset på de böcker en helt vanligt kurs på Göteborgs Universitet kostade låg de på 500-1000 kr. Det var dessutom flertalet böcker de behövde. Några tusenlappar på böcker alltså. Någon tusenlapp för att kunna åka buss och annan kollektivtrafik. Hyra också det för några tusenlappar och sedan mat. Vi är snart uppe i 10 000 kr. Och då har studenten inte fått ha något kul överhuvudtaget. Inte spenderat någonting på roligheter.
Att jobba extra kan dock ha sina konsekvenser. Speciellt om studenten i sig studerar något som tar upp mycket tid och kraft. Att inte kunna fokusera på sina studier på kvällarna och helger, för det är då studenten endast kommer kunna ha möjlighet att jobba extra på grund av föreläsningar och liknande, kan resultera i sämre studieresultat. Får studenten inte heller stimulation i form av glädje och ledighet från både studier och jobb finns många andra risker. Att jobba extra har många fördelar också, exempelvis att sakta slussas in i arbetslivet, men frågan är om inte nackdelarna väger tyngre än fördelarna. I alla fall för studenter som studerar på heltid.