Sveriges långsammaste trend ökar snabbt. Epatraktorn tillbaka!

Posted by in Uncategorized

Epatraktorer och A-traktorer är tillbaka, och de är tillbaka stort. Förr var dessa fordon nästan alltid byggda från personbilarna Volvo Duett eller en Volvo 740, och nästan alltid med flak. Idag ser det annorlunda ut. Epatraktorer och A-traktorer är idag ett hett alternativ till mopeden, mopedbilen och EU-mopeden.

Skillnaden på en EPA och en A-traktor
Skillnaden är egentligen mycket lite. En EPA får lov att vara konstruerad för att köra snabbare än 30 kilometer i timme. En A-traktor får inte vara konstruerad för att köra snabbare än de tillåtna 30 kilometrarna. Det handlar bara om konstruktionen, inga av fordonen får dock gå snabbare än 30 kilometer i timmen.

Vad är en EPA?
EPA kommer från det gamla svenska lågprisvaruhuset EPA. En
Epatraktorer är en lastbil eller personbil som byggts om till jordbruksmaskin. Kraven på en Epatraktorer är att den ska ha en bärande ram, det får inte heller finnas fjädring på bakhjulen. En dragkrok bör också vara monterad på fordonet då det klassas som jordbruksredskap. Maxhastigheten är 30 kilometer i timmen.

En riktig EPA är en Volvo
Volvo har alltid varit EPA och A-traktorbyggarnas favorit. På 60-talet var det Volvo Duett som var favoriten, helt enkelt av den anledningen att de var lätta att få tag på för en billig penning och ett stort utbud av begagnade bildelar. Den var också bygg på en ram, vilket är ett av kraven för fordonstypen.
Från 1980-talet och framåt har Volvo (särskilt 740) fortsatt att vara favoriten bland byggarna, ja av samma anledning på 60-talet. Lätta att få tag på billigt och enkla att bygga om och marknaden för
begagnade bildelar är hur stor som helst.

EPA är inte bara ett norrlandsfenomen
Norrtälje är den tredje EPA-traktor-tätaste kommunen i landet och den tätast i Stockholms.

Nyare personbilar byggs om till A-traktorer
Förr byggdes Epatraktorer och A-traktorer av begagnade bilar och begagnade bildelar. Idag byggs även nyare bilar om till A-traktorer. Det finns till och med firmor som tillhandahåller tjänsten.