Spinning – världens bästa träningsform?

Posted by in Fritid

Idag tänkte jag faktiskt dela med mig av mitt första tips. Och det ska handla om något jag tycker om – träning.  Jag går till gymmet flera dagar i veckan och kör olika pass. Sedan en tid tillbaka har jag snöat in rejält på det här med spinning!

Har du själv provat på spinning någon gång? Om du har det, då vet du att det är otroligt givande och roligt. Det är just spinning som dagens blogginlägg ska handla om. Vi ska börja med en liten beskrivning av vad spinning är, för de som eventuellt inte har koll.

Spinning är en populär träningsform där man cyklar på en motionscykel. Egentligen är det redskapet som kallas för spinningcykel vilket gör att man populärt kallar hela aktiviteten för spinning. Spinningcykeln kan vara mer eller mindre avancerad. På de mer komplexa modellerna finns många funktioner, cykeln kan mäta avstånd du cyklat, puls och kalorier. Utvecklingen går framåt varje år. Spinningcykel kan man antingen köpa en och ha hemma eller så kör man den gruppträning som de flesta gym erbjuder.

Så vad är det som är så bra med spinning? Jo, det är minimal risk för skador eftersom kroppen inte utsätts för några påfrestningar. Träningsformen är väldigt krävande men den ger stora resultat.  Det bästa sättet att köra spinning är med ett upplägg med intervaller, alltså att man varvare lugnare perioder med perioder av hårdkörning. Utan intervaller blir spinning snabbt långtråkigt. Och där ligger den stora fördelen med att köra spinning som gruppträning.

Spinninginstruktörerna är ofta väldigt duktiga och kan leda gruppen genom passet på ett bra sätt. På så sätt blir det aldrig långtråkigt och segt. En annan fördel med spinning är att alla kan vara med oavsett förmåga, du kan ställa in hur hårt motstånd som det ska vara på spinningcykeln.

Så kommer du igång med spinning
Leta reda på ditt närmsta gym och kolla om de erbjuder gruppass med spinning. Sedan är det bara anmäla sig. I början är det inga bekymmer att köra i vanliga träningskläder, men om du tycker det är kul och vill köra mer så kan ett par cykelbyxor vara en smart investering!