Bygga hus på landet eller i stan?

Posted by in Uncategorized

Att bygga hus på landet eller i stan. Ett väldigt individuellt val kan tyckas, och så tycker även jag. Däremot så tål det tänkas på vilket som skulle kunna vara det bästa. Detta vet jag tar en hel del tid eftersom jag själv var i situationen för ett tag sedan. Jag tänkte därför berätta lite hur mina tankar gick. Dels kanske för att ventilera lite, men också för att det kanske kan vara till hjälp för någon som står i valet och kvalet kring detta just nu och kan behöva några nya synsätt när det kommer till att bygga hus.

Bygga hus i stan

Att bygga i stan har många fördelar, förutsatt att man får tag i en tomt, vilket inte är det lättaste i de lite större städerna. Men om man bor i en mindre ”stad” eller lyckas få tag i en tomt så har man den absolut största fördelen i att det är nära till allt. Man kan i många fall klara sig långt utan bil och behöver inte oroa sig över att vara begränsad i det anseendet. Jag var väldigt inne på att bygga hus i stan just på grund av detta. Att ha nära till allt är något jag anser vara en stor fördel. Men det finns också nackdelar. Att ha nära till allt innebär också att man har en hög rullans på människor utanför fönstret. Det kan ofta vara livat och svårt att hitta lugn och ro. Tomterna är också mycket dyrare centralt än utanför stan.

Bygga hus på landet

Motsatt från att bygga hus inne i stan så har man ofta mycket lugn och ro, priserna på tomter är billigare och lättare att få tag i. Det är alltid positivt att kunna vara ifred och inte alltid bo mitt i smeten, eller det är vad jag tycker i alla fall. Men det finns också här nackdelar. Man blir väldigt beroende av bil eller annat färdmedel. Det är svårt att bara sticka ut en sväng på stan, det blir ofta ett större projekt.

Det är väldigt individuellt vad som passar en själv. Här är några saker att tänka på när man ska bygga hus. Jag tänkte mycket fram och tillbaka och det slutade med att jag började bygga hus i utkanten av stan. Då fick jag lite av två världar, vilket jag är mycket nöjd med.